Tijd

Toch weer vakantiestress

 

Deze blog plaats ik – midden in mijn vakantiestress – een paar uur voor ik op vakantie ga. Ik heb vanmiddag nog 2 kantjes aan ‘to-do’s’ weggewerkt en eigenlijk had ik nog meer willen doen. Over het algemeen heb ik mijn tijd goed in de smiezen, hoe kan het dan vlak voor de vakantie zo fout gaan? En, wat kun jij er van leren?

Al weken voor de vakantie begint merk ik het al, om mij heen begint de eerste vakantiestress de kop op te steken. Al het werk wat zich opgestapeld heeft MOET af voor je vertrekt, inclusief dat ene dingetje wat eigenlijk niet belangrijk is. De kinderen hebben hun laatste weken op school inclusief een stroom aan partijtjes van kinderen die in de zomer jarig zijn. En als we dan toch al cadeautjes aan het kopen zijn, dan mogen we de juf niet vergeten. En de invaljuf, en de juffen van de BSO…

Hier in mijn huis was iets soortgelijks aan de hand. Met een puber die net examen gedaan had en van feestje naar feestje hopte, een zoon die last minute natuurlijk al zijn boeken kwijt was die hij in moest leveren, en ik die nog volop in de verbouwing zat van mijn 2e bedrijf. Ontspannen was anders.

Waar ik normaal ruim van tevoren voorbereid ben, alle inkopen gedaan heb, heb ik nu lukraak dingen in huis gepakt en in een tas gestopt. Gelukkig heb ik altijd een standaard inpaklijst in mijn telefoon staan, kwam de schoonmaakster nog even haar magie doen en had ik nog een bezorgmoment bij de Appie voor de laatste boodschappen, dus dat scheelde al een hoop.
Dit jaar heb ik het losgelaten. En, dat zou jij ook eens moeten doen.

Doe lekker waar je zin in hebt en niet wat de omgeving vind dat je zou moeten doen. Ik krijg van iedereen de opmerking “je laptop laat je lekker thuis toch?”, heel eerlijk; nee hij gaat lekker mee.
Want als ik nu soms wat dingetjes doe heb ik minder stress als ik thuiskom, en dat is mij ook heel wat waard.

Dus neem die laptop mee als het je rust geeft. Blijf lekker op het strand liggen als je geen zin hebt om kerken en ruines te bezoeken. Slaap uit ondanks dat de zon schijnt en je naar buiten “moet”. Lees dat dokterromannetje terwijl je je business boeken in de tas laat zitten (of andersom).
Je mag in slaap vallen zomaar midden op de dag. Waarom niet? Het is jouw vakantie, vul ‘m in zoals jij dat wil!

Wat ik je wel zou adviseren is om de tijd te nemen voor de voorbereidingen en niet zoals ik alles last minute te doen. Het is echt niet relaxed kan ik je vertellen. Maarja soms is het nou eenmaal zo. Die leuke jurkjes die ik voor vertrek nog wilde scoren vind ik vast in Italie wel, en als de shampoo toch niet ingepakt blijkt te zijn komen we daar vast wel een winkel tegen. Ik laat het allemaal los en ga de nadruk leggen op doen waar ik zin in heb, samen met de kinderen.

Ik wens je een hele fijne vakantie!

Over de auteur

Karin Blonk professional organizer budgetcoach

Ilona Visker | Founder van de community

Ilona is (senior) professional organizer en schrijft artikelen over haar ervaringen van de afgelopen jaren.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Wijntjesoverleg

< Naar TijdTijd WijntjesoverlegWijntjesoverleg, deze term hoorde ik jaren geleden op voor het eerst. Samen met 2 brabantse professional organizers gaf ik een workshop op de Libelle zomerweek. De workshop ging over tijd. Hoe hou je tijd over als je geen tijd hebt?...

Opruimen tijdens de Ramadan

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig islamitische gezinnen mogen helpen bij het opruimen en organiseren van hun woning. 1 oud klant, laten we haar Nora noemen, nam vorige week weer contact met mij op voor een duwtje in de juiste richting. Zij gaf aan dat nu de Ramadan weer begonnen was zij om meerder redenen de behoefte voelde om haar woning weer een reset te geven.

Gewoontes

Iedereen kent ze wel. De goede en de slechte. Degene die je niet hebt of die je wel hebt. Welke je graag zou willen dat je ze had of juist niet had.

Maaltijdplanner: Wat eten we vandaag?

Een maaltijden planner gebruiken is een verademing om niet elke dag je hoofd te hoeven breken met “Wat gaan we vandaag eten?”. Of te eindigen met alweer hetzelfde gerecht als vorige week.

Waarom verzamelen wij al die spullen om ons heen?

<terug naar Spullen Spullen WAAROM VERZAMELEN WE AL DIE SPULLEN OM ONS HEEN?  Spullen; we kunnen niet met en niet zonder ze! De ene weet niet beter dan dat die zich altijd omringt heeft met spullen, de ander heeft in de loop der jaren steeds meer spullen...

Kamperen? Dit neem je mee (inpaklijst)

< Naar Tijdorganiseren Kamperen? Dit neem je mee (inpaklijst)  O heerlijk, kamperen! Als klein meisje ging ik altijd al met mijn ouders met caravan op pad, en nog steeds kan ik er heel gelukkig van worden... Maar als (startende) kampeerder heb je best wel veel...

Het belang van een opruimroutine

< Naar Tijdorganiseren Het belang van het hebben van een opruimroutine: organiseer je leven  Wist je dat het hebben van een effectieve opruimroutine je kan helpen om orde te scheppen in de chaos en je leven te organiseren?Een opgeruimde omgeving zorgt niet...

Toverstafje om je huis op te ruimen

<terug naar Spullen Spullen Toverstafje om je huis op te ruimen?  Stel; je wordt morgen wakker en er is iemand langs geweest met een toverstafje om je huis op te ruimen. Waar zou je dat het eerste aan merken? Wat komt er het eerste bij jou op? Heeft het...

Je voorraadkast opruimen

Bijna elk huis heeft wel een voorraadkast. Een voorraadkast is in principe bedoeld voor het schoon en droog bewaren van je boodschappen. Maar in veel gevallen vind je er  ook vele andere spullen. Denk aan; schoenen, vazen, de stofzuiger, schoonmaakspullen, batterijen, spelletjes en wellicht nog meer…

Van die plinten en andere klusjes

< Naar Tijdorganiseren Van die plinten en andere klusjes   De plinten die nog eens bevestigd moeten worden, een nieuwe deurklink op de wc deur of dat ene schilderij wat nog eens opgehangen moet worden.....Een gemiddeld huishouden heeft meerdere klusjes die...