Tijd

De kracht van een tomaat

Wil jij alles weten over opruimen en organiseren? En dan het liefst weten hoe je er zo min mogelijk tijd in hoeft te stoppen?

De kracht van een tomaat

Ooit geweten dat tomaten goed zijn voor je productiviteit?
Dat zit zo, ooit was er een Italiaan met de naam Francisco Cirillo. Hij ontdekte tijdens zijn studie een manier van werken waarvoor hij zijn eierwekker gebruikte. Die wekker had de vorm van een tomaat en tadaa… de pomodoro techniek was geboren. Dat noem ik nou de kracht van een tomaat.

Ik moet eerlijk zeggen; ik ben fan (en dat ben ik niet zo snel van tijdmanagementtechnieken). Deze pomodoro techniek is makkelijk te begrijpen en toe te passen. Behalve een (kook)wekker of timer op je telefoon heb je niets meer nodig.

Hoe werkt het?
In het kort komt het erop neer dat je 25 minuten werkt en na deze 25 minuten 5 minuten pauze neemt. Bij voorkeur ga je in deze pauze even iets doen waar je niet bij na hoeft te denken. Koffie pakken, even naar buiten of een mini workout doen. Alhoewel, dat roep ik nu wel heel stoer, maar verder dan een kop thee pakken en misschien een was in de machine gooien als ik thuis ben kom ik meestal niet hoor 😉

Anyway, na 3 of 4 van deze blokken maak je je pauze een half uurtje om daarna weer opnieuw te beginnen.
Als je het goed wil doen en een beetje gewend bent dan kun je steeds beter inschatten hoeveel pomodoro’s jouw taken kosten, en kleine taken kun je bundelen tot 1 pomodoro waardoor je lekker door kunt werken en kunt strepen op je to do lijstje.  

Ik zei het al eerder, ik ben fan. Ik ben beter gefocust en laat me minder afleiden.
25 minuten zonder appjes en social media is zelfs voor een telefoonverslaafde als ik goed vol te houden, en in die 5 minuten heb ik voldoende tijd om een kop thee te halen, een was in de machine te doen of even met mijn coworkers te kletsen.

Pomodoro jij met me mee?

Wil jij deze techniek ook eens ervaren? Doe dan mee met één van de samenwerkochtenden in de Let’s Organize community!

Over de auteur

Karin Blonk professional organizer budgetcoach

Ilona Visker | Founder van de community

Ilona is (senior) professional organizer en schrijft artikelen over haar ervaringen van de afgelopen jaren.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Maaltijdplanner: Wat eten we vandaag?

Een maaltijden planner gebruiken is een verademing om niet elke dag je hoofd te hoeven breken met “Wat gaan we vandaag eten?”. Of te eindigen met alweer hetzelfde gerecht als vorige week.

Verhuizen, hoe voorbereid ben jij?

<terug naar SpullenOrganiseren Verhuizen, hoe voorbereid ben jij?  Verhuizen betekent verandering. En als er één ding is waar mensen gevoelig voor zijn, dan is het wel verandering. Verhuizen betekent niet alleen een nieuw huis, een nieuwe omgeving, nieuwe...

Wijntjesoverleg

< Naar TijdTijd WijntjesoverlegWijntjesoverleg, deze term hoorde ik jaren geleden op voor het eerst. Samen met 2 brabantse professional organizers gaf ik een workshop op de Libelle zomerweek. De workshop ging over tijd. Hoe hou je tijd over als je geen tijd hebt?...

Seizoenswissel; tips van een kledingcoach

Waar de één er naar uitkijkt ziet de ander er als een berg tegenop; de seizoenswissel in je kledingkast. Kledingcoach Debby schiet te hulp

Kip zonder kop

< Naar Tijd Tijd Kip zonder kop  Vroeger toen ik nog in loondienst werkte had ik een manager die je de hele dag van links naar rechts zag lopen met een stapel dossiers. Wat hij zei was altijd hetzelfde; ik heb het druk. Ik heb het zoooo druk! Herken jij ze...

Opruimen tijdens de Ramadan

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig islamitische gezinnen mogen helpen bij het opruimen en organiseren van hun woning. 1 oud klant, laten we haar Nora noemen, nam vorige week weer contact met mij op voor een duwtje in de juiste richting. Zij gaf aan dat nu de Ramadan weer begonnen was zij om meerder redenen de behoefte voelde om haar woning weer een reset te geven.

Checklist voorjaarsschoonmaak: Aan de poets

<terug naar SpullenOrganiseren, spullen, tijd Checklist voorjaarsschoonmaak: Aan de poets!  De voorjaarsschoonmaak is, vind ik persoonlijk, een typische activiteit om de lente in je huis te laten. Alle winterspullen weg, alle ramen open en de zon die naar...

Toch weer vakantiestress

< Naar TijdTijd Toch weer vakantiestress  Deze blog plaats ik – midden in mijn vakantiestress – een paar uur voor ik op vakantie ga. Ik heb vanmiddag nog 2 kantjes aan 'to-do's' weggewerkt en eigenlijk had ik nog meer willen doen. Over het algemeen heb ik mijn...

Van die plinten en andere klusjes

< Naar TijdOrganiseren, tijd Van die plinten en andere klusjes   De plinten die nog eens bevestigd moeten worden, een nieuwe deurklink op de wc deur of dat ene schilderij wat nog eens opgehangen moet worden.....Een gemiddeld huishouden heeft meerdere klusjes...

Het belang van een opruimroutine

< Naar Tijdorganiseren Het belang van het hebben van een opruimroutine: organiseer je leven  Wist je dat het hebben van een effectieve opruimroutine je kan helpen om orde te scheppen in de chaos en je leven te organiseren?Een opgeruimde omgeving zorgt niet...